Bästa solcellsanläggningen för er BRF på Solcellskoll.se
Solcellsanläggningar har blivit en vanlig syn på privata villor – men även för bostadsrättsföreningar kan det vara en lukrativ lösning som ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Här på Solcellskoll.se kan ni jämföra erbjudanden från etablerade solcellsinstallatörer och hitta den bästa lösningen för er BRF.
Hur eldistributionen ser ut i er förening finns olika tillvägagångssätt. För bostadsrättsföreningar med gemensamt abonnemang kommer solcellssystemet generera el till varje hushålls individuella elförbrukning. Har ni däremot separata elabonnemang kan solenergin användas för att stödja gemensamma utrymmen, såsom hissar, laddstationer, belysning i trapphus, tvättstuga eller liknande.
Så skaffar ni solceller till er BRF
- Fyll i formuläret på Solcellskoll.se. Svara på frågorna för att ge potentiella installatörer en så tydlig bild som möjligt över vad ni som BRF vill ha.
- Jämför erbjudanden på solceller. När ni skickat in formuläret återkommer vi med erbjudanden från flera solcellsinstallatörer. Det är därefter upp till er att jämföra och boka möten med respektive företag för att få en tydligare bild vad gäller arbetssätt och prisbild.
- Välj installatör. När ni jämfört erbjudanden från flera företag har det blivit dags att välja installatör som ni vill ska installera solceller i er bostadsrättsförening.
De solcellsinstallatörer som samarbetar med Solcellskoll.se kan assistera er genom hela processen – från planering och installation till finansiering och serviceavtal. När ni skickar in en intresseanmälan via formuläret får ni kontakt med upp till tre företag.
Diskutera era behov och granska offerterna. Ni kan sedan välja den installatör som bäst passar er bostadsrättsförening. Ni är dock inte bundna till något erbjudande – valet är ert.
Tänk på det här innan ni skaffar solceller till er BRF
- Noggrann planering. Det är av yttersta vikt att gå rätt tillväga från början. Föreningens medlemmar måste vara engagerade och planeringen bör vara noggrann. Det innefattar att bestämma solcellssystemets storlek och kapacitet samt att identifiera lämpliga delar av föreningens tak för installation.
- Installera solceller i samband med övriga renoveringar. Det är också nödvändigt att tänka framåt i tiden. Om taket kommer att behöva renoveras inom de kommande decennierna kan det vara lämpligt att genomföra dessa åtgärder innan solceller installeras. Vidare är det smart att samordna solcellsinstallation med andra tak- eller fasadrenoveringar som kräver byggnadsställningar.
- Gemensamt eller separat elabonnemang? Vid installationen av solceller kan det även vara en lämplig tidpunkt att överväga en övergång till ett gemensamt elabonnemang för hela föreningen. För ytterligare vägledning kan ni rådfråga kommunens energirådgivare för tips och råd. Utvärdera också offerter från olika företag och jämför deras föreslagna lösningar.
Inga bidrag eller skattelättnader för BRF:er
För närvarande erbjuds inga bidrag eller skattelättnader för installation av sollceller hos bostadsrättsföreningar. Trots detta är en installation av solceller en ekonomiskt fördelaktig investering där föreningens elkostnader minskar omedelbart och med en förväntad livslängd på 25 år kommer föreningen på sikt generera en nettovinst från den initiala investeringen.
Två sätt att skaffa solceller för BRF – med eller utan IMD
När ni skaffar solceller till er BRF kan välja två sätt att dimensionera anläggningen – med eller utan elsystem för individuell mätning och debitering, även kallat IMD.
Solceller med IMD
Väljer ni att installera IMD system så sägs alla lägenhetsabonnemang upp och ersätts med ett gemensamt abonnemang för hela bostadsrättsföreningen. Med hjälp av ett internt kontroll- och mätsystem kan föreningen debitera respektive hushåll för den faktiska elförbrukningen.
Solceller utan IMD
Utan IMD behåller alla lägenhetsinnehavare sina elabonnemang och solcellerna producerar endast el till de gemensamma utrymmena, såsom hiss, tvättstuga, källare, trapphus eller liknande.
Utan IMD blir solcellsanläggningen mindre och investeringen blir mindre lönsam.
Sälj elöverskottet och tjäna pengar
Precis som privata solcellsanläggningar kan bostadsrättsföreningar välja att sälja överskottselen på den allmänna elmarknaden. Är BRF:en skattskyldig är det även möjligt att dra av kostnader för överskottsel som matas in i elnätet. En BRF med en huvudsäkring på 100 A eller mindre har rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh, dock aldrig mer än 18 000 kr per år.
De flesta elhandelsbolag betalar vanligtvis spotpris för den el du säljer. I vissa fall kan elbolagen erbjuda ett påslag på 5-15 öre per kWh såld el.
Behöver en bostadsrättsförening ansöka om bygglov för solceller?
Normalt sett behöver en BRF inte ansöka om bygglov vid installation av solceller. Det finns dock vissa undantag. Bygglov blir aktuellt om er bostad har ett platt tak eftersom solcellspanelerna då måste vinklas upp och avviker då från byggnadens form. Även kulturhistoriskt värdefulla byggnader kan behöva bygglov.
Kolla vad som gäller i er kommun innan ni påbörjar projektet.