Allt fler hushåll väljer att installera solceller hemma för att producera sin egen el. Men hur fungerar egentligen solceller och tekniken som gör detta möjligt? Det tänkte vi gå igenom i denna artikel.
Energi finns överallt, exempelvis i solen. Men för att dra nytta av detta behöver vi omvandla energin till en form som är användbar för oss människor. Solen tillför mer energi till jorden än vad vi har möjlighet att använda – det är med andra ord bara våra möjligheter att ta till vara på energin som sätter gränsen för hur mycket förnybar energi vi kan använda.
Solceller möjliggör grön elproduktion av solenergi. Genom att använda oss av solens strålar och omvandla dessa till elektricitet kan vi minska vår miljöpåverkan och nyttja solen som förnybar energikälla.
I samband med installationen av en ny solcellsanläggning minskar dina elkostnader och på sikt kan du göra ren vinst genom att producera din egen el.
Tips! Jämför solceller på Solcellskoll.se och hitta den bästa installatören för dig och dina behov.
Vad är solceller?
Solceller är små enheter som omvandlar solens ljusenergi till elektrisk energi. Varje solcell består av två lager som tillsammans samverkar för att skapa elektricitet.
Genom att koppla ihop flera celler med varandra får du en solpanel – det är dessa som sedan placeras på ditt hustak eller marken för att producera el.
Hur fungerar solceller? – steg för steg
- Dina solceller fångar upp solens strålar. Solceller består av ett tunt halvledarmaterial, vanligtvis kisel, som fångar upp energin i solens strålar och omvandlar den till el. När solens strålar träffar solcellen uppstår en elektrisk spänning mellan cellens ovan- och undersida (ovansidan innehåller fosfor, och undersidan innehåller bor), och bildar likström.
- Likströmmen omvandlas till växelström. Likströmmen skickas sedan till en växelriktare som monteras i ditt hus. Där omvandlas likströmmen till växelström och skickas sedan vidare till din elcentral och vidare ut i eluttagen i ditt hus.
- Du har el. Du kan nu börja använda den el du har producerat med hjälp av dina solpaneler.
- Sälja eller lagra elen du inte använder. Den överskottselen som du inte använder kan du välja att lagra i ett batteri eller sälja vidare via ditt elbolag om du är uppkopplad på elnätet. Överskottselen matas då automatiskt ut på elnätet och du får avdrag på din nästkommande elfaktura.
Hur mycket el får jag från mina solceller?
Hur mycket el du får från dina solceller beror på en rad olika faktorer, däribland var de är placerade, i vilken vinkel, och vilken effekt panelerna har.
Solcellspaneler monterade i söderläge med en vinkel på 40-45 grader utan skugga fungerar allra bäst. En tumregel är att du behöver installera paneler med lika många kW i effekt som du vill få ut i kWh el per år.
Faktorer som påverkar hur mycket el dina solceller producerar
- Geografi. Hur mycket solen skiner hos dig påverkar hur mycket el dina solcellspaneler kan producera.
- Väderstreck. Söderläge ger mest sol och därmed bäst förutsättningar för dina solcellspaneler att producera el. Tak som vetter åt öst eller väst ger ca 15 procent lägre produktion.
- Takvinkel. En takvinkel på 40-45 grader ger bäst effekt, även om en lutning på 30-60 grader också fungerar bra. Har du ett platt tak behöver dina solcellspaneler vinklas upp.
- Skuggor. Har du föremål som skuggar din anläggning kommer det påverka hur mycket el dina solceller kan producera.
- Solpanelernas effekt. Det finns olika typer av solpaneler som ger olika typer av effekt. Beroende på vilken panel du väljer kommer det påverka din elproduktion.
Hur fungerar solceller vid strömavbrott?
Om din anläggning är ansluten till det allmänna elnätet fungerar solcellerna vanligtvis inte under strömavbrott. Solcellsanläggningar är vanligtvis konfigurerade att stänga av sig själva vid strömavbrott. Detta är en säkerhetsåtgärd för för de som arbetar med att reparera elnätet.
Om du däremot har ett batterilagringssystem kan din solcellsanläggning fortsätta fungera vid strömavbrott. Då lagras den genererade solenergin i ditt batteri som du kan använda vid ett senare tillfälle.
Hur fungerar solceller med batteri?
Om du väljer att koppla ett batteri till din solcellsanläggning kan du lagra den överskottselen dina solceller producerar under dagen för användning på kvällen när solen har gått ned. Med ett batteri blir det lättare att matcha din produktion med din förbrukning och det kan göra dig mer självförsörjande.
Att bli självförsörjande till den punkt att du inte längre behöver någon el från det allmänna nätet kräver ett batteri med stor lagringskapacitet. Det är väldigt kostsamt och sällan den bästa vägen att gå. Det lönar sig därför oftast att sälja överskottselen på elnätet framför att lagra den för eget bruk.